Als we kijken naar de geschiedenis van LEGO dan is het waarschijnlijk niet helemaal vreemd als je leest dat LEGO uit Denemarken komt en dat Ole Kirk Christiansen de grondlegger is. Maar wist je ook dat LEGO simpelweg speelgoed betekent in het Deens? Het komt van het woord LEggOdt, toevallig is LEGO in het Latijns “ik verzamel” maar daar zijn ze later pas achter gekomen.

Hoe het allemaal begon

Vanuit zijn houtbewerkingszaak is Ole Kirk in 1932 op het idee gekomen om LEGO bouwstenen te produceren. De overstap van hout naar plastic gebeurde pas na de Tweede wereldoorlog, toen kunststof steeds populairder werd. In 1957 kreeg LEGO een verbeterd patent op de bouwsteentjes. De verbetering kwam door de buisjes aan de onderzijde, waardoor ze beter met elkaar verbonden konden worden. Dit patent liep in 1988 af en sindsdien probeerden andere bedrijven soortgelijke steentjes op de markt te brengen. Maar LEGO bleef het grootste marktaandeel houden. Het ging in het bestaan van LEGO niet altijd goed. Want tot 1958 stond het bedrijf bekend om zeer slechte kwaliteit bouwstenen en is het in 1960 getroffen door een grote brand. In 2003 leek het bedrijf zelfs bijna failliet te gaan, maar gelukkig had iedereen zijn steentje bijgedragen 😉 en is het gered van een ondergang. Over het jaar 2017 behaalde LEGO een omzet van ongeveer 4,7 miljard euro en een winst van 1 miljard. Dit waren overigens toen teleurstellende cijfers aangezien LEGO 13 jaar achter elkaar een flinke groei wist te bereiken en in 2017 er zo’n 8% minder werd omgezet.

Wist je dat LEGO de grootste bandenproducent is?

Je zou verwachten dat Bridgestone en Continental dat bijvoorbeeld zouden zijn, maar niets is minder waar! In 2006 werd LEGO al uitgeroepen tot de grootste producent van banden. Dit zijn zo’n 306 miljoen kleine banden per jaar! De mensen van Guinness Book of Records hadden dit in 2012 blijkbaar nageteld en hebben vanaf dat moment dit ook bevestigd. De LEGO steentjes staan regelmatig als wereldrecord in de boeken, zo is er in Limmen (NL) de hoogste LEGO-toren in 2006 gebouwd. Een LEGO-toren van 30,52 meter. Dit record is helaas in 2012 verbroken in Praag met een toren van 32,5 meter.

Hoge kwaliteitseisen

Kwaliteit staat zeer hoog op de agenda bij LEGO en dat hebben ze vastgelegd in de 10 geboden. Zo mogen steentjes maximaal 0,002 mm afwijken en moeten de blokken duurzaam zijn, met onder andere behoud van kleur. Wat ook in de 10 geboden staat is dat LEGO niet alleen voor jongens is maar ook voor meisjes. En de laatste genoemde doelgroep is pas vanaf 2012 echt goed bereikt door te starten met het thema: LEGO Friends.

Verder heeft dit Deense bedrijf natuurlijk veel meer thema’s uitgebracht. Sommige thema’s zijn nog steeds actief en aantal staan in de geschiedenisboeken. Herinner je de Space Police (1989, 1992-1993, 2009-2010) nog? Of LEGO Pirates waarvan de eerste in 1989 en tot nu toe laatste in 2015 is uitgebracht. Je ziet ook dat de LEGO Groep regelmatig na een bepaalde tijd oude thema’s weer nieuw leven in blazen. Het creatieve team van 120 ontwerpers zijn hier dan ook dagelijks mee bezig. Voor een volledig overzicht van alle thema’s (en dat zijn er nogal wat) verwijs ik je naar deze Wikipedia pagina over LEGO Thema’s.

Niet alleen speelgoed meer

Inmiddels is het een sterk merk dat niet alleen van het speelgoed bekend is. Ook zijn er natuurlijk 2 films gemaakt en kent het merk 4 themaparken. Sinds 1968 bestaat Legoland in Billund (Denemarken), maar zo zijn er ook Legoland Windsor (Engeland), Legoland Californië (VS) en Legoland Deutschland. Het park Windsor trekt jaarlijks zo’n 1,3 miljoen bezoekers en de overige 3 parken gezamenlijk 1,4 miljoen Legofans. Deze themaparken zijn overigens nog maar voor 30% van de LEGO Groep. Verder kent LEGO de enorme diversiteit aan minifiguren. Zo werden er in 2008 ivm het 50 jarig jubileum van bekende popsterren (zoals Amy Winehouse, Cliff Richard en Madonna) minifiguren uitgebracht. En wist je al dat er 3 LEGO figuurtjes in de ruimte begeven? Deze zijn in het geheim speciaal ontwikkelt en meegestuurd met de ruimtesonde Juno. Deze poppetjes zijn uit aluminium gefreesd en lijken op de Romeinse god Jupiter, zijn zuster Juno en de Italiaanse astronoom Galileo. Gaaf toch?

Hier nog even wat interessante LEGO feitjes op een rij:

 • LEGO heeft al 2x de prijs ‘Speelgoed van de eeuw’ gewonnen
 • LEGO heeft ook kantoren in München, Barcelona, Los Angeles en Tokio.
 • De fabrieken staan in Denemarken, Tsjechië, Verenigde staten, Zuid Korea en Zwitserland. Deze produceren ongeveer 20 miljard steentjes per jaar.
 • In 1961 werd het assortiment uitgebreid met wielen, de mogelijkheden werden daardoor veel groter. Ook werd LEGO in dat jaar voor het eerst verkocht in de Verenigde staten en Canada.
 • In 1966 werd het eerste treinsysteem gelanceerd, toen nog met een 4,5 volt batterij. Later werd dit 12 en 9 volt. In 2006 veranderde dit in draadloze treinen.
 • Duplo (dat precies 8x zo groot is als een LEGO steentje) werd in 1969 voor alle jongere kinderen op de markt gebracht.
 • Het eerste LEGO minifiguur werd geïntroduceerd in 1978. Daarna zijn er meer dan 4 miljard gemaakt! Elk minifiguur is precies 4 blokjes op elkaar, zonder het hoofd gemeten.
 • In 2014 werd de LEGO groep het grootste speelgoedbedrijf van de wereld. Daarmee haalden ze Mattel in.
 • De grootste LEGO set is de Taj Mahal set. Deze heeft 5.922 stukjes.
 • Slechts 18 op elke miljoen geproduceerde LEGO steentjes voldoen niet aan de strenge eisen die dit bedrijf stelt. De productielijn is dus enorm efficiënt.
 • Volwassenen die fan van LEGO zijn worden ook wel AFOL (Adult Fan of Lego) genoemd. Ongeveer 5% van de verkochte sets worden aangeschaft door AFOL’s.
 • Elke seconde worden er over de hele wereld zo’n zeven LEGO sets verkocht.
 • Er zijn zoveel LEGO steentjes in de jaren gekocht dat je wel 10x van de aarde naar de maan kunt stapelen. Al wordt het wel een aardige klus om ze allemaal te verzamelen en te stapelen. 😉

Bronnen: Wikipedia/Persbericht 2017 Lego/debouwsteentjes.nl/Wired/LEGO fun facts/Brickset.com