Het bestaat al een aardige poos, maar nog niet iedereen kent de LEGO Ideas website. Daarom vertel ik jullie er graag iets over. LEGO Ideas moet je zien als één centrale plek waar alle LEGO fans bij elkaar komen en hun eigen creaties delen. Maar uiteraard kun je ook gewoon alleen met jouw account stemmen op je favoriete creaties van anderen. De bedenker van het winnende project verdient 1% van de royalties. Vanuit een vlotte berekening blijkt al gauw dat je daar dan niet heel erg rijk van zal gaan worden (naar schatting levert dit zo tussen de $25.000 en $50.000 op) maar het gaat natuurlijk ook om de eeuwige roem. Voor de beleggers onder ons is het ook erg interessant om zo’n LEGO Idea product te kopen aangezien het erg uniek is en ook maar voor een zeer beperkte periode te koop is. Een echte LEGO collecters item dus.
Hoe werkt het precies?
Onder een aantal voorwaarden kan iedereen zijn eigen creatie op deze website uploaden en vanaf dat moment kan er op gestemd worden. Dit kan een 3D tekening zijn, een foto van jouw compleet uitgewerkt bouwwerk of een creatie met de LEGO Digital Designer. Er zijn twee type projecten die je kunt indienen. Een uniek project of een algemeen project. Dit laatste komt het meeste voor en is iets wat al in de wereld bestaat. Je mag niet verder doorbouwen op de creaties die LEGO zelf al heeft uitgebracht.
Elke keer wanneer jij meer dan een bepaald aantal stemmen hebt gewonnen krijgt jouw creatieve project weer iets langer de tijd om nog meer stemmen te halen. Je eerste doel is om binnen 60 dagen meer dan 100 fans voor jouw project te krijgen. Daarna moet je binnen een jaar minimaal 1.000 stemmen hebben verkregen en na 1,5 jaar minimaal 5.000 stemmen. Totdat je meer dan 10.000 stemmen hebt verzameld en dan komt jouw project in review status. Drie keer per jaar (januari/mei/september) organiseert LEGO een review moment waarin alle projecten worden bekeken. Je project wordt beoordeeld door een team van specialisten, denk aan LEGO designers, product managers en andere belangrijke LEGO figuren ;-).
Je geduld wordt wel aardig op de proef gesteld want wanneer je in de review van bijvoorbeeld januari zit dan krijg je pas in september pas te horen of jouw project wordt uitgebracht als bouwpakket of niet. En mocht je dan de gelukkige zijn dan duurt het ook nog even voordat het in de winkel ligt, want dan gaan de designers van LEGO ermee aan de slag. Een van de voorwaarden is namelijk dat jouw nieuwe creatie met bestaande LEGO blokjes en onderdelen gebouwd moet kunnen worden.
Een aantal tips en voorwaarden op een rij:
- Je moet minimaal 13 jaar of ouder zijn
- Kijk eerst op ideas.LEGO.com of jouw idee niet al bestaat
- Lever 1 set in, dus niet een heel thema
- Maak het niet te groot, het moet in een LEGO doos passen 😉
- Zorg er dus voor dat jouw ontwerp met bestaande LEGO onderdelen te bouwen is
- Maak een creatie dat veel mensen zal aanspreken
- Maak een opvallend en betoverend goede productpresentatie, dat levert je uiteraard meer stemmen op
- Download de LEGO Digital Designer (voor MAC en Windows) hiermee kun je experimenteren met het creëren van je eigen bouwwerken.
Voordat je echt serieus gaat starten is het verstandig om de complete richtlijnen goed door te lezen. Deze kun je hier vinden: https://ideas.LEGO.com/guidelines.
Wie gingen je voor
Vanaf februari 2011 is het eerste LEGO Ideas project gelanceerd en vanaf die tijd zijn er 26 nieuwe LEGO bouwpakketten op de markt gebracht. Wij Nederlanders zijn goed vertegenwoordigd want van de 26 zijn 3 projecten door Nederlanders gebouwd. Twee door Ellen Kooijman (Project: Female Minifigure Set en The Big Bang Theory) en Old Fishing store door Robert Bontenbal.
Misschien ben jij wel de volgende Nederlander?
Hieronder vind je een paar voorbeelden van LEGO Ideas projecten die als bouwpakket zijn uitgebracht:
Deze prachtige Ideas projecten hebben ook voldoende stemmen gehaald, maar zijn helaas niet verder gekomen:
Wil je weten welke Ideas projecten nu in review staan klik dan op deze link.
Bronnen: LEGO Ideas website en Wikipedia